Busstations in België

Overzicht en informatie over alle nationale busstations

Busstations in België

In België zijn bussen een ideaal vervoersmiddel voor korte afstanden, zoals voor verplaatsingen binnen een stad of tussen twee nabijgelegen steden. Langeafstandsbussen zijn binnen België echter niet zo gebruikelijk; hiervoor kan men beter gebruik maken van het uitgebreide treinnetwerk. Aangezien de bussen niet tussen grote steden rijden, maar enkel binnen bepaalde streken, zijn de busstations eerder kleinschalig. In de steden bevinden de busstops zich naast de weg, en meestal zijn er een of meerdere grote busstations waar verschillende lijnen samenkomen of hun eindhalte hebben. Deze busstations zijn vaak aan het treinstation gelegen, vanwaar ook de streekbussen naar omliggende steden vertrekken.

Busstations in België

Belangrijkste stations in België

Vanuit België vertrekken er ook een aantal langeafstandsbussen naar internationale bestemmingen, zoals die van Eurolines. Deze bussen vertrekken meestal aan het station, en er zijn opstaphaltes in Brussel-Noord, Brussel-Zuid, Gent Dampoort, Luik, Brugge en Bergen. In Antwerpen bevindt de Eurolines halte zich op de Van Stralenstraat.
iDBUS begint haar reizen vanaf het Station Brussel-Zuid, waar naast de Rue de France de langeafstandsbussen stoppen.
Het busstation van Megabus is gelegen in het centrum van Brussel, valakbij het Centraal Station op de Rue du Cardinal Mercier. In Antwerpen stopt Megabus aan de Borsbeekbrug in Berchem.
Gezien de verschillende busmaatschappijen gebruik maken van verschillende opstapplaatsen is het altijd verstandig om op voorhand te checken aan welke bushalte je moet zijn.

Populaire busreizen vanuit Brussel

Busreis Praag

Ontdek Praag met Student Agency vanuit Brussel.

Buiten de busstations voor internationale verbindingen zijn er in de meeste steden wel centrale busstations voor het stad- en streekverkeer. Zo is er bijvoorbeeld het busstation Tolstraat in Kortrijk, vlakbij het centrale treinstation. Hier komen alle stadsbussen en voorstadslijnen van De Lijn samen. Het busstation bevat 13 perrons, een lokketetenhal en een overdekte wachtruimte. Ook in Oostende is het belangrijkste busstation aan het treinstation gelegen, vanwaar men bussen naar de stad en de omgeving kan nemen. In Brugge is een van de belangrijkste busstations aan ‘t Zand.