Spoorwegmaatschappijen in Frankrijk

Overzicht en informatie over alle nationale spoorwegmaatschappijen

De geschiedenis van de spoorwegen in Frankrijk

Voordat de Franse spoorwegen genationaliseerd werden, waren er zes grote spoorwegmaatschappijen die hun diensten aanboden in Frankrijk: Compagnie Paris Lyon Méditerranée, Compagnie d’Orléans, Compagnie du Midi, Compagnie du Nord, Compagnie de l’Est et Compagnie de l’Ouest. Met de wet van 31 augustus 1937 werd de werking van de sporen genationaliseerd, en werd de nationale maatschappij ‘Société Nationale des Chemis de fer Français’ (SNCF) opgericht.

Belangrijkste spoorwegmaatschappijen in Frankrijk

Tot op heden is de SNCF de enige vervoerder van passagiers op de spoorwegen. De andere bedrijven die actief zijn op het Franse netwerk zijn in feite afhankelijk van de SNCF-groep. Dit is onder andere de Thalys, die zorgt voor de verbinding tussen Parijs en Brussel. Deze maatschappij ontstaat uit een samenwerking van verschillende spoorwegmaatschappijen, waarbij toch 62% in handen is van de SNCF. Ook Eurostar, die Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt wordt voor 55% beheerd door de Franse spoorwegmaatschappij.

SNCF

De grootste vervoerder in Frankrijk en in de buurlanden is de SNCF, die ongeveer 1 miljard passagiers per jaar vervoert. De beschikbare faciliteiten en diensten aan boord zijn afhankelijk van het type trein (TGV, TER of Intercity) en de gekozen klasse (1e of 2e). In de TGV’s is er bijvoorbeeld airconditioning voorzien en is er een bar aanwezig. Verder zijn er ook verstelbare stoelen, stopcontacten, toiletten en wifi.

De populairste routes

De drukste routes zijn de hogesnelheidslijnen die ongeveer 100 miljoen passagiers per jaar vervoeren. De meest populaire van deze zijn de verbindingen tussen Parijs, Lyon en Marseille.