Treinreizen in NederlandDienstregelingen, tickets en informatie over de vervoersmaatschappijen

Treinreizen in Nederland

Treinen zijn een populair vervoersmiddel binnen Nederland, zowel voor toeristen die de trein kunnen nemen om tussen zich de toeristische steden te verplaatsen als voor de inwoners, die op deze manier naar onder andere hun werk of universiteit kunnen pendelen. De trein is een van de voornaamste transportmiddelen binnen Nederland: het Nederlandse spoorwegnet is bijvoorbeeld het drukste net van de Europese Unie. De lange lengte van het spoornet in vergelijking met het aantal inwoners maakt het bovendien ook tot een van de dichtste netten in de wereld.

Populaire treinroutes in Nederland

De drukste treinrelaties in Nederland zijn tussen Amsterdam Centraal en Amsterdam Schiphol, en tussen Amsterdam Centraal en Utrecht. Deze stations behoren tevens ook tot de drukste treinstations van Nederland. Vanuit Amsterdam Centraal kunnen er ook heel wat internationale treinen genomen worden. Zo rijdt er onder andere een ICE naar Berlijn of Düsseldorf, de hogesnelheidstreinThalys naar Parijs en Lille, een Thalys in combinatie met Eurostar naar Londen en een Intercity naar Brussel.

Spoorwegmaatschappijen in Nederland

In Nederland zijn er acht spoorwegmaatschappijen actief, namelijk Arriva Personenvervoer Nederland, Connexxion, Nederlandse Spoorwegen (NS), NS International, Veolia Transport Nederland, Syntus, Thalys Nederland en Euro-Express Trencharter. De NS is de voornaamste aanbieder die het grootste deel van de spoorwegen exploiteert. Hierbuiten zijn er ook een aantal buitenlandse vervoerders op het Nederlandse spoorwegennetwerk actief, zoals de Deutsche Bahn en de NMBS.

Soorten treinen in Nederland

In Nederland rijden er Intercity treinen die tussen twee grote steden pendelen, en daarbij niet stoppen in alle stations. De Sneltrein functioneert op dezelfde manier maar komt slechts op gedecentraliseerde spoorlijnen voor. Sprinters en Stoptreinen zijn treinen die wel op alle stations stoppen, de Sprinter is de trein van de NS, de Stoptrein wordt door andere aanbieders beheerd. De internationale treinen, zoals de Thalys en de Eurostar, bieden doorgaans meer comfort en beschikken over een barrijtuig.