Treinstations in Nederland

Overzicht en informatie over alle nationale treinstations

Grootste treinstations in Nederland

In totaal beschikt Nederland over 400 treinstations, waarvan de drukste Utrecht Centraal, Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal zijn. De korte reisduur en de hoge frequentie aan treinen in een relatief klein land heeft ervoor gezorgd dat de stations niet uitgerust zijn met vele voorzieningen zoals in andere landen. De grotere stations kennen wel veel eetgelegenheid en winkels maar de meeste stations in Nederland zijn niet uitgerust met grote winkelcentra, op een paar uitzonderingen na. De steden in Nederland kennen meestal één groot station, namelijk het centraal station, en hebben daarnaast nog tal van kleinere stations. Vanaf deze stations zijn er altijd goede voorzieningen om gemakkelijk in de binnenstad te komen.

Treinen in Nederland

Station Utrecht Centraal

Utrecht Centraal vormt het belangrijkste knooppunt van de Nederlandse spoorwegen (NS) en is bovendien in oppervlakte ook het grootste station. Dagelijks reizen zo’n 230.000 passagiers vanaf hier en vertrekken er meer dan 900 treinen. De treinen van NS Internationaal brengen je onder andere naar Basel, Frankfurt, München en Praag. De intercity's rijden op de trajecten tussen de grotere steden zoals Utrecht en Amsterdam en de sprinters brengen je naar de kleinere stations in de omgeving.

De stationshal van Utrecht Centraal loopt naadloos over in het winkelcentrum Hoog Catherijne en is aan de andere zijde middels een loopbrug verbonden aan de jaarbeurs. Hoog Catherijne beschikt over een honderdtal aan winkels, kantoren, woningen en herbergt ook een bioscoop.

Het station van Utrecht bevat twee busstations en is daarmee een belangrijk knooppunt voor stads- en streekbussen. De stadsbussen van Connexxion vertrekken van CS Centrumzijde Oost en brengen je in en direct om de stad. De streekbussen vertrekken van Utrecht CS Jaarzijde en brengen je naar de steden direct in de omgeving van Utrecht. In totaal komen en vertrekken er 23 stadslijnen en 18 streeklijnen vanaf het station. Men heeft een OV-Chipkaart nodig om met de bus te reizen. Wanneer men hier niet over beschikt, kan men een enkel kaartje in de bus kopen.

Station Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal, gelegen op het aangeplempte stationseiland het IJ, verwerkt dagelijks ongeveer 186.000 passagiers. Het is hiermee na Utrecht Centraal het drukste station van Nederland. Vanaf hier kan men een tram, bus, metro of de ijveer nemen om de rest van de stad te bereiken. Vanaf Amsterdam Centraal vertrekken enkele internationale treinen zoals de Thalys naar Brussel, Antwerpen en Parijs of de NS Internationaal naar verschillende steden in Duitsland.

Amsterdam Centraal beschikt over vele eetgelegenheden en verschillende winkels en drogisterijen waar men voor alle kleine gemakken terecht kan.

Direct naast het station bevinden zich diverse trams en stadsbussen waarmee men gemakkelijk over in en buiten de stad komt. Het openbaar vervoer binnen Amsterdam wordt aangeboden door de GVB.

Station Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal werd pas in 2014 geopend, aangezien Rotterdam tot die tijd niet over een echt centraal station beschikte. Het voormalige station werd in 2007 gesloten en in de tussentijd werd er een vervangstation in gebruik genomen, tot het nieuwe stationsgebouw in volle glorie haar deuren kon openen. Tegenwoordig verwerkt Rotterdam Centraal ongeveer 110.000 reizigers per dag en functioneert het als een belangrijk knooppunt in Nederland. De drie stations beschikken, net zoals enkele andere grotere stations in Nederland, over een tal van faciliteiten zoals winkels, drank- en eetgelegenheden, taxistandplaatsen, fietsenparkings, bagagekluizen en parkeerplaatsen. Bovendien zijn de stations ook goed toegankelijk voor mindervaliden en is er assistentie voorzien zoals liften, toegankelijke perrons, blindengeleidelijnen en mindervalide toiletten.