Vluchten in EuropaDienstregelingen, tickets en informatie over de vervoersmaatschappijen

Goedkope vluchten naar Barcelona

Goedkope vluchten naar Barcelona

Goedkope vluchten naar London

Goedkope vluchten naar London

Goedkope vluchten naar Paris

Goedkope vluchten naar Paris

Goedkope vluchten naar Berlin

Goedkope vluchten naar Berlin

Vluchten in Europa

Sinds er in de jaren 90 beslist werd het luchtruim van de Europese Unie open te stellen voor privé-luchtvaartmaatschappijen, die naast de nationale maatschappijen konden opereren, heeft de vliegindustrie heel wat veranderingen ondergaan. Zo werden een aantal luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en AerLingus geprivatiseerd. Verder ontstonden er steeds meer lagekostenluchtvaartmaatschappijen aangezien het nu voor iedereen mogelijk was vluchten te organiseren naar verschillende bestemmingen, zolang ze het met de luchthaven in kwestie, en dus niet langer de overheid, geregeld kregen. Vanaf dat moment zijn de low-budget maatschappijen snel uitgegroeid in Europa, met Ryanair en easyJet als bekende pioniers. Deze goedkope vluchten hebben een grote invloed gehad op het reizen binnen Europa: toeristen konden voortaan voor een weekend andere Europese grootsteden verkennen tegen een lage prijs, maar ook zakenreizen, of tijdelijke werkaanbiedingen werden veel gemakkelijker. Tegenwoordig hebben ook veel grotere luchtvaartmaatschappijen een lowfare-dochtermaatschappij om het marktaandeel te kunnen behouden ten opzichte van andere lowcost-maatschappijen.

Op een normale dag worden er meer dan 30.000 commerciele vluchten uitgevoerd in het Europese luchtruim, en hoewel een percentage van deze intercontinentale vluchten zijn is het merendeel nog steeds vluchten tussen twee bestemmingen in Europa. Gezien het continent relatief klein is, met vele kleinere landen, staat alles ook goed met elkaar in verbindingen en zijn er vele korteafstandsvluchten te vinden. De luchthaven waar de meeste passagiers passeren is London Heathrow, met meer dan 70 miljoen reizigers erg jaar. Andere belangrijke luchthavens zijn Paris, Frankfurt, Istanbul, Amsterdam, Madrid en Rome.

Luchtvaartmaatschappijen in Europa

Low cost airlines in Europa

Easyjet

easyJet is een van de prijsvechters die goedkope vluchten in Europa aanbiedt. Vertrekken kan vanaf Brussels Airport.

Ryanair

Ierse lowbudget airline Ryanair biedt goedkope vliegtickets binnen Europa. Vanaf Brussels Airport en Charleroi.

Transavia

Transavia, de dochtermaatschappij van KLM, biedt voordelige vluchten aan vanuit Nederland. Bron: Wikimedia

Andere luchtvaartmaatschappijen in Europa

Brussels Airlines

Brussels Airlines is de nationale luchtvaartmaatschappij van België met haar thuisbasis op Brussels Airport.

KLM

KLM is de Nederlandse nationale luchtvaartmaatschappij met belangrijkste hub Schiphol Airport.

Lufthansa

Lufthansa is een Duitse luchtvaartmaatschappij die Europese en intercontinentale vluchten aanbiedt.

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen actief binnen Europa, die zowel nationale airlines, privévervoerders, reisbureaus of low cost airlines kunnen zijn.

easyJet heeft verschillende routes binnen Europa, zowel op grote als kleinere luchthavens. Hun populairste bestemmingen zijn Londen, Parijs, Berlijn, Milaan en Barcelona, en enkele kleinere steden zoals Palma de Mallorca, Geneve, Brussel en Salzburg. De belangrijkste verbindingen in Europa zijn Madrid-Milaan, Parijs-Geneve, Madrid-Londen, Barcelona-Berlijn en Berlijn-Brussel.
De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia voorziet zowel vluchten binnen Europa als verbindingen met Noord-, Zuid-, en Centraal-Amerika en enkele bestemmingen in Afrika. Hun belangrijkste routes binnen Europa zijn Madrid-Berlijn, Berlijn-Parijs, Madrid-Londen en Brussels-Madrid.
Ook Lufthansa, een Duitse luchtvaartmaatschappij, voorziet een groot aantal internationale vluchten, maar vliegt daarbuiten ook tussen de Europese bestemmingen München-Parijs, Berlijn-Barcelona en Londen-Berlijn.
Ryanair tenslotte, is een van de bekendste budget-airlines in Europa. Het Ierse bedrijf biedt connecties aan tussen zowel grote steden als toeristische bestemmingen en verbindt daarbuiten het Verenigd Koninkrijk met het vasteland met verbindingen zoals Londen-Madrid, Barcelona-Liverpool, Frankfurt-Londen en Manchester-Mallorca.

In België is Brussels Airlines de nationale luchtvaartmaatschappij. Haar thuisbasis is op Brussels Airport, van waaruit vluchten voorzien worden naar verschillende Europese bestemmingen, alsook langeafstandsvluchten naar andere continenten. Sinds 1 september 2014 heeft ook Brussels Airlines een lowcost-formule om de concurrentie met andere lagekosten-luchtvaartmaatschappijen aan te gaan. De belangrijkste verbindingen die Brussels Airlines aanbiedt zijn Athene-Parijs, Barcelona-Parijs en Berlijn-Barcelona.

Luchthavens

In Europa bevinden zich tal van grote en minder grote luchthavens, die door de verschillende luchtvaartmaatschappijen met elkaar in verbinding staan. Ook België beschikt over 5 luchthavens, vanwaar internationale vluchten worden uitgevoerd. Om intercontinentaal te vliegen moet men naar Brussels Airport afzakken, maar vele continentale bestemmingen kunnen gevonden worden op onder andere de luchthaven van Charleroi, Luik, Antwerpen en Oostende.

Vliegtickets en kortingen

Bij het boeken van vluchten zijn er verschillende soorten tarieven en kortingen voor vliegtickets. Deze hangen voornamelijk af van de bestemming, de luchtvaartmaatschappij, het gekozen tijdstip en de gekozen extra services. Zo worden vluchter duurder hoe verder de bestemming is, en kan men Europese vluchten tegen een veel goedkoper tarief vinden dan intercontinentale vluchten. De luchtvaartmaatschappij is ook een belangrijke factor, aangezien sommige maatschappijen zich voornamelijk focussen op het aanbieden van goedkope vluchten, terwijl andere graag meer comfort aanbieden. Ook het tijdstip speelt een belangrijke rol bij het boeken van vliegtickets; in het hoogseizoen, bijvoorbeeld tijdens de zomermaanden, zijn vluchten duurder dan tijdens het laagseizoen. Tenslotte hangt de vluchtprijs ook af van de gekozen services. Bij veel luchtvaartmaatschappijen kan men kiezen uit verschillende reisklassen: zo is de Economy Class veel goedkoper dan Business Class. Airlines bieden bovendien vaak de mogelijkheid om allerlei extra’s te boeken, zoals stoelreservering of priority boarding, waarvoor men natuurlijk weer extra betaalt. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden vaak speciale deals aan, waardoor men tegen voordeligere tarieven vluchten kan boeken.

Goedkope vliegtickets

De goedkoopste vliegtickets kunnen meestal geboekt worden bij lowbudget luchtvaartmaatschappijen. Dit zijn prijsvechters die zo goedkoop mogelijk tickets proberen aan te bieden, door alle extra services te schrappen. Zo een goedkoop vliegticket geeft je recht op een vlucht, zonder dat je kan kiezen tussen verschillende klassen, zonder maaltijden of drank aan boord en meestal zonder ruimbagage. Deze opties kunnen echter wel bijgeboekt worden. Bekende goedkope luchtvaartmaatschappijen zijn onder andere Ryanair, easyJet en Transavia. Indien men niet vliegt met een lagekostenmaatschappij kan men nog altijd de kosten drukken door een ticket in Economy Class te boeken en een reisperiode tijdens het laagseizoen uit te kiezen.

Vluchten in Europa

Frequent Flyer Program

De grote luchtvaartmaatschappijen bieden hun klanten de kans aan om punten te sparen bij iedere vlucht die ze boeken, waarmee ze privileges of beloningen tijdens de trip kunnen verkrijgen. Het frequent flyer programma van Brussels Airlines is Miles & More en kan men net zoals de Nederlandse Flying Blue Miles inzetten om allerlei kortingen en/of upgrades te bekomen. Daarbij heeft Brussels Airlines ook een b.student pass, die zich focust op buitenlandse studenten, en die buiten een voordelige vlucht naar Brussel ook extra bagage, wijziging van retourdatum en korting voor de vliegtickets van familie en vrienden inhoudt. De b.pass van Brussels Airlines is een reisabonnement dat 6 retourvluchten binnen een geldigheidsperiode van 3 of 6 maanden aanbiedt.

Technische specificaties

De Airbus en Boeing, voornamelijk van de A319-100 en de A320-200, en de 747-400 en de 747-800 serie respectievelijk, zijn de twee types die meestal gebruikt worden voor Europese vluchten. De vloot van Brussels Airlines bestaan uit 46 toestellen.

Populaire vluchten