Busmaatschappijen in België

Overzicht en informatie over alle nationale busmaatschappijen

Wanneer reis je?

Beste prijs

Vergelijk actuele reizen van A naar B met trein, bus en vlucht

Eenvoudig boeken

Plan met een overzicht van beschikbare reizen van 500 maatschappijen

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 30 miljoen anderen uit 120 landen

Geschiedenis van de busmaatschappijen in België

In België werd in 1884 het nationaal streekvervoerbedrijf Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen, of de NMVB, opgericht. Dit bedrijf behoorde tot de staat en werd geacht tramwegen aan te leggen in gebieden waar de trein niet kwam. Het tramnetwerk werd later ingekort en grotendeels vervangen door buslijnen. In 1991 werd de NMVB opgesplitst in de Vlaamse busmaatschappij De Lijn en de Waalse maatschappij TEC. Beide busmaatschappijen zijn nog steeds in België, en opereren in respectievelijk Vlaanderen en Wallonië. In Brussel is de busmaatschappij MIVB/STIB actief.

Grootste busmaatschappijen in België

Eurolines

Eurolines is een maatschappij die langeafstandsbussen in Europa voorziet. Ze verbinden zo een 600 bestemmingen verspreid over het hele continent en Marokko. Het bedrijf werd opgericht in 1985 en het hoofdkantoor bevindt zich in Brussel. Eurolines bestaat uit een netwerk van 29 samenwerkende busmaatschappijen van overal in Europa. Zo opereent Eurolines in het Verenigd-Koninkrijk onder de naam National Expresss en in Ierland onder de naam Bus Éireann. In België bevinden zich verschilllende opstapplaatsen van Eurolines, waaronder station Brussel-Noord, Antwerpen-Centraal of Luik-Guillemins.

Populaire busreizen met Eurolines

Meinfernbus Flixbus

Flixbus is een Duitse busmaatschappij met haar hoofdzetel in München. De maatschappij startte in 2013 na de liberalisering van de busmarkt in Duitsland. Tegenwoordig biedt Flixbus dagelijks zo een 5000 verbindingen aan binnen Duitsland en buurlanden. Ook vanuit België zijn er verschillende busreizen beschikbaar. De bussen vertrekken onder andere vanuit Antwerpen, Brussel, Gent en Luik. In 2015 voegde de maatschappij zich samen met Meinfernbus.

Populaire busreizen met Flixbus

Megabus

Ook Megabus voorziet langeafstandsbussen binnen Europa. De maatschappij uit het Verenigd Koninkrijk werd opgericht in 2003 verbindt nu zo een 60 bestemmingen. Ze zijn voornamelijk actief binnen de UK, Ierland, Frankrijk, België en Nederland maar hebben sinds kort ook verbindingen in Spanje en Italië. In Nederland vertrekken de bussen van Megabus vanuit Amsterdam en Rotterdam.

Populaire busreizen met Megabus

Regionaal busverkeer in België

In België zijn drie busmaatschappijen actief voor het lokale verkeer: TEC in Wallonië, De Lijn in Vlaanderen en MIVB/STIB in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Deze busmaatschappijen zijn echter enkel actief binnen de steden zelf of tussen twee nabijgelegen steden. Indien men zich tussen grotere en verder gelegen steden wil verplaatsen, kan men best gebruik maken van de trein. Internationale verbindingen vertrekken wel vanuit België en worden aangeboden door busmaatschappijen als Eurolines, Alsa, iDBUS, Flixbus en Berlinlinienbus.

De Lijn

De Lijn is een autonoom overheidsbedrijf en is verantwoordelijk voor het stads- en streekvervoer in het Vlaams Gewest. Er zijn ook enkele verbindingen met de grensstreek in Nederland, zoals Noord-Brabant, Limburg en Zeeland, en lijnen die naar Wallonië gaan. In 2013 vervoerde het bedrijf zo een 540 miljoen reizigers. Men kan met deze bussen reizen met een abonnement of een ticket voor een enkele reis. Deze laatste kunnen best op voorhand aangekocht worden aangezien dat goedkoper is dan op de bus zelf. Aangezien De Lijn enkel instaat voor stads- en streekbussen bestaat hun vloot ook uit standaard stadsbussen met lage instap, waar verder weinig voorzieningen aanwezig zijn.

TEC

Transport en Commun, beter bekend als TEC, exploiteert het stads- en streekvervoer in het Waals Gewest. De vervoersmaatschappij vervoert ongeveer 158,5 miljoen passagiers per jaar. In tegenstelling tot De Lijn opereert de verschillende entiteiten van TEC veel zelfstandiger: zo leggen ze zelf de tarieven vast en hebben ze allen een eigen website. De vervoerder maakt gebruik van papieren kaartjes voor enkele ritten en magneetstripkaarten voor meerdere ritten. Er wordt hier geen duurdere prijs aangerekend bij aankoop op de bus zelf. De vloot van TEC bestaat uit 1543 voertuigen, voornamelijk standaard stads- en streeksbussen.

MIVB/STIB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel, de MIVB in het Nederlands of de STIB in het Frans, is verantwoordelijk voor het stads- en streekvervoer in de 19 gemeenten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Busmaatschappijen in België

Populaire busroutes in België

De populaire busroutes in België kunnen gevonden worden tussen twee grotere steden, die op korte afstand van elkaar gelegen zijn. Aangezien in België geen langeafstandsbussen rijden, maar treinen hiervoor een populairder vervoersmiddel zijn, worden bussen voornamelijk genomen om kleinere afstanden te overbruggen, zoals binnen een stad of tussen twee nabijgelegen steden. Voorbeelden zijn bussen tussen Leuven en Brussel en tussen Mechelen en Antwerpen.

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.