Busreizen in Europa

Dienstregelingen, tickets en informatie over de vervoersmaatschappijen

Wanneer reis je?

Goedgekeurd voor

Beste prijs

Vergelijk actuele vertrektijden voor reizen van A naar B.

Eenvoudig boeken

Direct toegang tot meer dan 600 trein-, bus- en vliegmaatschappijen.

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 20 miljoen anderen uit 120 landen.

Faciliteiten & diensten van de belangrijkste busmaatschappijen

Veel maatschappijen bieden moderne voertuigen aan met comfortabele en verstelbare stoelen, wifi en airconditioning. Vergelijk de aangeboden diensten.

Andere faciliteiten en diensten verschillen per maatschappij en land.

Geschiedenis van het busverkeer

Langeafstandsbussen zijn de laatste jaren enorm gegroeid binnen Europa. Door het voordelige tarief vergeleken met treinreizen en het verhoogde comfort vergeleken met een autorit, nemen steeds meer reizigers binnen Europa de bus. In Duitsland bijvoorbeeld werd de markt voor bussen gedecentraliseerd in 2013, wat ertoe geleid heeft dat er tientallen nieuwe busmaatschappijen de grond uitrezen; om verschillende Europese bestemmingen met elkaar te verbinden. Het grootste voordeel van reizen met de bus is uiteraard de prijs, maar ook sommige Europese landschappen die men doorkruist, waar men normaal niet zo snel zou langskomen, kunnen de busreis meer dan waard zijn. De busstations bevinden zich meestal in het stadscentrum wat een verplaatsing tussen twee Europese steden extra gemakkelijk maakt.

Voor België en Nederland brengt dit ook heel wat voordelen met zich mee. Eurolines is een oorspronkelijk Belgisch busbedrijf, dat de busdiensten van 29 onafhankelijke busmaatschappijen samenbrengt. België en Nederland worden gezien hun centrale locatie, ook vaak opgenomen in de verbindingen van andere Europese maatschappijen. Op deze manier kan men dus ook vanuit België of Nederland goedkoop naar de rest van Europa reizen.

Populaire busreizen

Busreis Amsterdam

Reis van Antwerpen met Megabus naar Amterdam.

Busreis Praag

Ontdek Praag met Student Agency vanuit Brussel.

Bus naar Aken

Reis naar Aken met de bus vanuit Brussel.

Busmaatschappijen in Europa

Voor busreizen binnen Europa kan men bij Eurolines terecht, de vervoersmaatschappij met het uitgebreidste busnetwerk in Europa. Eurolines heeft stations in verschillende Europese grootsteden zoals Madrid, Berlijn, Parijs, Amsterdam en Brussel, evenals in steden als Barcelona, Antwerpen en Firenze. De belangrijkste verbindingen van Eurolines zijn Brussel-Berlijn, Barcelona-Parijs, München-Firenze, Berlijn-Krakow en Amsterdam-Antwerpen.

Ook Alsa, een Spaans busbedrijf, verbindt verschillende Europese steden, en heeft daarbij ook een uitgebreid busnetwerk in Spanje zelf. Belangrijke trajecten van deze maatschappij zijn bijvoorbeeld Barcelona-Toulouse, Madrid-Lyon of Toulouse-Barcelona.

National Express is een vervoersmaatschappij met zijn thuisbasis in het Verenigd Koninkrijk. De busstations bevinden zich zowel in de grote steden, zoals Londen, Leeds, Birmingham, Liverpool en Manchester als in wat kleinere steden, zoals Cardiff en Glasgow. De belangrijkste route van deze Britse bussen is Manchester-Liverpool-Londen.

Eurolines

Als een van de grootste busmaatschappijen rijdt Eurolines naar vele internationale bestemmingen.
Bron: Wikemedia Commons

Alsa

Indien men door Spanje wil reizen met de bus, kan men gebruik maken van de bussen van Alsa.
Bron: Wikemedia Commons

National Express

National Express is een ideale manier om zich te verplaatsen naar en binnen het Verenigd Koninkrijk.
Bron: Wikimedia Commons

Busmaatschappijen in België

Binnen België en Nederland zijn er enkel regionale bussen en stadsbussen operatief. Voor België zijn er drie maatschappijen die het openbare vervoer per bus organiseren: De Lijn op het Vlaams grondgebied, de MIVB in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de TEC die Wallonië voor zijn rekening neemt. In Nederland zijn er meerdere busmaatschappijen actief die het stads- en streekvervoer in verschillende regio’s in Nederland verzorgen.

Bustickets en kortingen

In Nederland kan men met de OV-chipkaart gebruik maken van al het openbaar vervoer. Het systeem is simpel: men betaalt per kilometer dat men reist. Daarom moet men zich altijd even in- en uitchecken wanneer men gebruikt maakt van het openbaar vervoer. In België betaalt men per rit een vast bedrag, maar men kan ook een buskaart aanschaffen per sms om een goedkoper tarief te verkrijgen.

Goedkope tickets

De prijzen van bustickets worden door verschillende factoren bepaald. Zo hangt het er natuurlijk vanaf hoe lang het gekozen traject is; hoe verder men reist, hoe duurder het ticket. Ook de periode waarin men reist kan de ticketprijzen beïnvloeden: reizen tijdens het laagseizoen is doorgaans goedkoper. Verder zijn er verschillende abonnementen of reispassen die goedkoper zijn indien men vaak reist.

Busreizen in Europa

Bij Eurolines zijn er verschillende soorten bustickets beschikbaar. Zo is er de Mini Pass, waarmee men enkele Europese steden kan combineren, en de Euroline Pass, die de mogelijkheid geeft om gedurende 15 dagen naar meer dan 50 steden te reizen. Bij ALSA kan men lid worden van ‘BusPlus’ om tegen een voordeliger tarief te reizen. Als lid kan men per traject reispunten sparen, die men dan kan omruilen tegen kortingen voor een volgende busreis. Ook Erasmusstudenten kunnen goedkopere bustickets kopen met een korting tot 15%. National Express beschikt ook over rittenkaarten, zoals de Brit Xplorer Pass, die toelaat om 7 dagen in het Verenigd Koninkrijk te reizen, of de Young Persons Coach Card, waarmee men een derde van de standaardprijs kan uitsparen.

Ook in België kan men een abonnement op de regionale bussen aanschaffen. De BuzzyPas voor De Lijn bijvoorbeeld is gericht op studenten tot 24 jaar, de Omnipas laat passagiers vanaf 25 jaar onbeperkt reizen. Het is bovendien mogelijk om de verschillende abonnementen van de drie Belgische busmaatschappijen en de NMBS te combineren.

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.