Spoorwegmaatschappijen in België

Overzicht en informatie over alle nationale spoorwegmaatschappijen

Wanneer reis je?

Beste prijs

Vergelijk actuele reizen van A naar B met trein, bus en vlucht

Eenvoudig boeken

Plan met een overzicht van beschikbare reizen van 500 maatschappijen

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 30 miljoen anderen uit 120 landen

Geschiedenis van de spoorwegmaatschappijen in België

De geschiedenis van de spoorwegen begint in 1835, toen in België de eerste spoorlijn op het Europese vasteland, tussen Brussel en Mechelen, werd ingehuldigd. Negen jaar later werden ook noord-zuid en oost-westspoorlijnen in gebruik genomen. In deze periode werden er privé-investeerders gezocht en waren de sporen in handen van privébedrijven. Later, tussen 1870 en 1912, werd het merendeel echter genationaliseerd en kwam bijna het volledige spoorwegennet in handen van de Belgische staat. De volledige nationalisering van de spoorwegen gebeurde in 1926, toen de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) werd opgericht. Hoewel in deze periode er ook andere spoorwegmaatschappijen actief waren, is de NMBS tegenwoordig de enige vervoerder voor het commerciële treinverkeer in België.

Spoorwegmaatschappijen in België

NMBS

NMBS
Flickr: Alfenaar

In België is het binnenlands personenvervoer in handen van de NMBS. Deze spoorwegmaatschappijen biedt ook enkele grensoverschijdende treinen aan naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland, maar focust zich voornamelijk op de binnenlandse verbindingen. Internationale connecties worden aangeboden door onder andere de TGV, Thalys en Eurostar.

NMBS

De NMBS, of in het Frans de SNCB, is een naamloos vennootschap die in opdracht van de federale overheid het spoorwegennetwerk exploiteert. Hun treinen rijden over een spoorwegennetwerk van 3500 kilometer. In 2006 vervoerde het bedrijf 187,5 miljoen reizigers die samen een afstand van 9607 miljoen kilometer reisden. Treinen van de NMBS kunnen herkend worden aan het logo met de hoofdletter B in een liggende ellips.

Populaire treinreizen met de NMBS

Thalys

De Thalys is een consortium van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF en de Belgische maatschappij NMBS. De treinen rijden op het hogensnelheidsnetwerk tussen Frankrijk, Nederland, België en Duitsland en verbindt de belangrijke steden met elkaar. Zo is er een verbinding tussen Brussel en Parijs, tussen Amsterdam en Brussel, tussen Antwerpen en Rotterdam en tussen Luik en Aken.

Populaire treinreizen met Thalys

Eurostar

De Eurostar is een hogesnelheidstrein die de verbindingen Londen-Parijs en Londen-Brussel aanbiedt. De trein rijdt hierbij door de Kanaaltunnel onder het Kanaal en rijden op twee uur tijd van de Belgische naar de Britse hoofdstad.

Populaire treinreizen met Eurostar

TGV

De TGV (of Train à Grande Vitesse) is een Franse hogesnelheidstrein van de SNCF die snelle verbindingen tussen België en verschillende locaties in Frankrijk aanbieden.

Populaire treinreizen met de TGV

Populaire routes in België

De drukste stations in België zijn Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Gent-Sint-Pieters. De belangrijkste routes gaan dan ook tussen deze stations. Zeker de noord-zuidverbinding tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid wordt dagelijks door vele reizigers aangedaan: er rijden ongeveer 20 treinen per uur over dit traject waarmee het een van de drukste verbindingen ter wereld is.

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.