Treinreizen in Europa

Dienstregelingen, tickets en informatie over de vervoersmaatschappijen

Wanneer reis je?

Goedgekeurd voor

Beste prijs

Vergelijk actuele vertrektijden voor reizen van A naar B.

Eenvoudig boeken

Direct toegang tot meer dan 600 trein-, bus- en vliegmaatschappijen.

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 20 miljoen anderen uit 120 landen.

Faciliteiten & diensten van de belangrijkste spoorwegmaatschappijen

Veel maatschappijen bieden moderne voertuigen aan met comfortabele en verstelbare stoelen, wifi en airconditioning. Vergelijk de aangeboden diensten.

Andere faciliteiten en diensten verschillen per maatschappij en land.

Treinen in Europa

Treinen zijn een enorm populair vervoersmiddel binnen Europa geworden. Door het verhoogde comfort en een goede infrastructuur die de Europese steden met elkaar verbindt, is het aantal treinreizigers in Europa gestegen. De aantrekkingskracht voor toeristen is vanzelfsprekend, aangezien het een comfortabele manier is om zich te verplaatsen en men bovendien tijdens de treinreis vaak van enkele prachtige landschappen kan genieten, maar voor veel mensen is het reizen met de trein ook een deel van hun dagelijks leven. De meeste landen hebben één voorname spoorwegmaatschappij, met uitzondering van de UK waar men een zeer groot aanbod van treinmaatschappijen kent. Vanaf 2019 zal dit in meerdere landen het geval zijn aangezien de spoorwegen gedecentraliseerd worden in Europa, wat meer ruimte laat voor concurrentie. Buiten de lokale treinen kan men in Europa ook met een hogesnelheidstrein van het ene naar het andere land reizen.

Populaire treinreizen

Vanuit België rijden er internationale treinen naar verschillende bestemmingen in Frankrijk (Thalys), naar Londen (Eurostar) en naar de luchthaven in Frankfurt en Düsseldorf (ICE).

Met de Eurstar naar Londen

Londen is een populaire bestemming om met de Eurostar te geraken.

Reis naar Parijs met de Thalys

Met de Thalys reist men vanuit Brussel naar Parijs.

Reis met de trein naar Amsterdam

Reis met de trein van Brussel naar Amsterdam.

Met de trein naar Keulen reizen

De ICE brengt je vanaf Brussel naar Keulen.

Met de trein naar Rijsel reizen

Bezoek Rijsel met de trein vanuit Brussel.

Trein Frankfurt

Met de ICE van Brussel naar Frankfurt reizen.

Spoorwegmaatschappijen in Europa

In Europa zijn er veel spoorwegmaatschappijen beschikbaar, die zich meestal beperken tot hun thuisland. Zo biedt het Spaanse Renfe verbindingen tussen Barcelona-Madrid, Madrid-Sevilla, Sevilla-Barcelona, Bilbao-Madrid en Madrid-Zaragoza. Het Italiaanse bedrijf Trenitalia heeft treinen tussen onder andere Turijn-Salerno, Milaan-Rome en Venetië-Napels. In het Verenigd Koninkrijk zijn de verschillende spoorwegmaatschappijen zoals onder andere Merseyrail, C2C en Virgin verantwoordelijk voor verbindingen tussen Leeds, Birmingham en Londen.

In België is de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) de enige aanbieder van personenvervoer per trein. Dit naamloos vennootschap exploiteert de spoorwegen in opdracht van de federale overheid, een situatie die dus waarschijnlijk in 2019 zal veranderen, wanneer ook concurrenten de markt kunnen betreden. België beschikt over een van de dichtste spoornetten ter wereld. Het drukste station in België is Brussel-Zuid gevolgd door Brussel-Centraal en Gent-Sint-Pieters.

Naast binnenlands treinverkeer, zijn er ook enkele trajecten die België en Nederland met de rest van Europa verbinden, of met elkaar. Zo werd in 2012 de Fyratrein ingevoerd, die Amsterdam met Brussel moest verbinden, maar deze trein moest in 2013 al terug buiten dienst gesteld worden wegens aanhoudende technische problemen. Sindsdien rijdt er een intercity tussen Rotterdam – Antwerpen.

NBMS

NMBS
Flickr: Alfenaar

Treintickets en kortingen

Een ticket voor een internationale trein zoals de Thalys of de Eurostar hangt meestal af van de bestemming en het tijdstip. Voor de losse prijzen kijkt men best eens op hun website. Men kan echter ook een Railpass kopen per bepaald land. Dit kan bijvoorbeeld de Eurorail Spain Pass zijn waarbij men gedurende een gekozen aantal dagen ongelimiteerd met de trein kan reizen door Spanje. Om meerdere landen te bezoeken kan men gebruik maken van een InterRail Pass, waarmee men, afhankelijk van het gekozen tarief, gedurende een bepaald aantal dagen doorheen Europa kan reizen. Deze passen zijn niet altijd goedkoper dan aparte tickets, dus het is aan te raden zich op voorhand te informeren hierover. In België wordt er met papieren tickets gewerkt, waar men een zeker bedrag betaalt per enkele reis.

Goedkope tickets

Er zijn verschillende manieren om goedkope treintickets aan te schaffen. Factoren die hier invloed op kunnen hebben zijn onder andere het tijdstip van de reis, het afgelegde traject, de reisklasse en het gekozen vervoerstarief of eventueel abonnementen. Ten eerste moet men er rekening mee houden dat prijzen tussen de daluren en piekuren kunnen verschillen. Er zijn nog niet overal verschillende tarieven ingevoerd, maar verschillende vervoersmaatschappijen willen dit wel doorvoeren. Verder verschillen de treintickets ook tussen eerste en tweede klasse. Er zijn bovendien verschillende abonnementen, meerrittenkaarten of andere reisproducten die je goedkopere reizen aanbieden.

In België vindt men goedkopere treintickets in de vorm van een Go Pass of Rail Pass. Deze meerrittenkaart kan men aankopen voor respectievelijk € 51 en € 76, en biedt je 10 enkele ritten tussen eender welke stations in België. De Go Pass kan tot 26 jaar aangekocht worden, de Rail Pass kan door iedereen gebruikt worden. Voor studenten biedt de Campuskaart een goedkope vervoersoplossing, en verder zijn er abonnementen zoals de Trajectreinkaart voor als je iedere dag hetzelfde traject aflegt. Ook belangrijk is dat treintickets die gekocht worden voor het instappen in plaats van op de trein zelf, veel goedkoper zijn.

Treinstations in België

Brussel-Zuid

Vanuit Brussel-Zuid vertrekken de Thalys, TGV, ICE en Eurostar.

Antwerpen-Centraal

Vanuit Antwerpen-Centraal kan men de Thalys of Intercity International nemen.

Luik-Guillemins

Vanuit Luik-Guillemins vertrekt de Thalys, ICE en Intercity International.

Gezien de centrale locatie van België zijn vele plaatsen in Europa met de trein te bereiken. Voor de meeste internationale connecties moet men vertrekken vanuit Brussel-Zuid, maar ook vanuit Antwerpen-Centraal en Luik Guillemins vertrekken er hogesnelheidstreinen naar verschillende Europese bestemmingen.

Andere treinstations in Belgie


Technische specificaties

Binnen Europa is er een groot aanbod aan passagierstreinen beschikbaar, die vaak variëren naargelang iedere treinmaatschappij. Enkele voorbeelden van hogesnelheidstreinen zijn de Thalys, Eurostar, TGV en ICE, en ze kunnen een snelheid tot maar liefst 320 km/u bereiken. Al deze treintoestellen bieden doorgaans meer comfort aan en bevatten een barrijtuig. De meeste andere treinen reizen aan een snelheid van 125 km/u en worden vaker ingezet op regionale routes en slaaptreinen.

De hogesnelheidstreinen voorzien internationale verbindingen

In België functioneert de Eurocity als internationale intercitytrein (bijvoorbeeld naar Zwitserland). De InterCity is een nationale trein die enkel stopt op de grote stations, de InterRegio beperkt zich tot de middelgrote stations en de Lokale Trein stopt op alle stations. Verder is er ook de Piekuurtrein die ervoor zorgt dat de klokvaste treinen wat minder druk bezet worden tijdens de spits.

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.