Treinstations in België

Overzicht en informatie over alle nationale treinstations

Wanneer reis je?

Beste prijs

Vergelijk actuele reizen van A naar B met trein, bus en vlucht

Eenvoudig boeken

Plan met een overzicht van beschikbare reizen van 500 maatschappijen

Tevreden reizigers

Boek tickets net als 30 miljoen anderen uit 120 landen

Grootste treinstations in België

Brussel-Zuid

Vanuit Brussel-Zuid vertrekken de Thalys, TGV, ICE en Eurostar.

Antwerpen-Centraal

Vanuit Antwerpen-Centraal kan men de Thalys of IC International nemen.

Luik-Guillemins

Vanuit Luik-Guillemins vertrekt de Thalys, ICE en Intercity International.

Gezien de centrale locatie van België zijn vele plaatsen in Europa met de trein te bereiken. Voor de meeste internationale connecties moet men vertrekken vanuit Brussel-Zuid, maar ook vanuit Antwerpen-Centraal en Luik Guillemins vertrekken er hogesnelheidstreinen naar verschillende Europese bestemmingen.

In België zijn er zo een 250 treinstations gelegen, waarvan de grootste Brussel-Zuid, Brussel-Centraal, Gent-Sint-Pieters, Brussel-Noord, Leuven en Antwerpen-Centraal zijn. Het spoorwegennetwerk in België is een van de uitgebreidste ter wereld, en het merendeel van de Belgische steden zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein. Sommige steden beschikken zelfs over meerdere stations, waarvan er dan meestal één het centraal station vormt, en de andere de buitenwijken of omgeving aandoen. In Brussel alleen al bevinden zich 3 grote stations, met nog tal van kleinere stations als aanvulling. Bovendien is er vanaf het treinstation altijd de mogelijkheid via het openbaar vervoer naar het centrum te reizen.

Brussel-Zuid

Brussel-Zuid is het treinstation gelegen in het zuiden van Brussel en vormt een knooppunt van internationale en nationale treinen. Vanaf de 22 sporen stappen dagelijks ongeveer 58.000 passagiers in de treinen van de NMBS of andere vervoerders. Er is vanaf hier een verbinding met het nabijgelegen station Brussel-Centraal, en er rijden ongeveer 20 treinen per uur over dit traject, waardoor het een van de drukste ter wereld is. Verder vertrekken van hieruit ook de Eurostar naar Londen, de ICE naar Keulen en Frankfurt, de Thalys naar Parijs of naar Amsterdam en de TGV naar Lille, Lyon of Avignon en de Intercity naar Rotterdam Centraal en Den Haag HS.

Er zijn verschillende manieren om van en naar het station Brussel-Zuid te komen. Aan het station is een metrostation gelegen, dat de naam Zuidstation heeft. Vanaf hier kan men via de metrolijnen 2 en 6 andere delen van de stad bereiken. Dit station wordt ook aangedaan door de Brusselse premetro, een soort ondergrondse tram, die de Noord-Zuidverbinding verzorgt. De lijnen 3, 4 en 51 hebben hun halte hier. Ook bovengrondse trams kunnen reizigers naar andere locaties in Brussel vervoeren, waaronder de lijnen 31, 32, 81, 82 en 83. Bovendien bevindt zich aan het station ook de halte van de bussen van MIVB, De Lijn en TEC.

Populaire bestemmingen vanuit Brussel-Zuid

Brussel-Centraal

Brussel-Centraal is een spoorwegstation dat gelegen is aan de Noord-Zuidverbinding, die Brussel-Noord en Brussel-Zuid met elkaar verbindt. Dit station verwerkt dagelijks ongeveer 53.500 instappende passagiers en treinen volgen elkaar op met een tussentijd van soms minder dan een minuut. Buiten de nationale verbindingen staat dit station ook in verbinding met Den Haag HS. In het station zijn er verschillende horecazaken en winkels te vinden.

Iets ten noorden van het spoorwegstation bevindt zich het metrostation Centraal Station/Gare Centrale, waar de metrolijnen 1 en 5 op rijden. Aan de hoofdingang van het station kan men opstappen op een van de MIVB buslijnen. Trams stoppen er echter niet.

Populaire bestemmingen vanuit Brussel-Centraal

Gent-Sint-Pieters

Het station Gent-Sint-Pieters is het belangrijkste treinstation van de stad Gent. Het station beschikt over twaalf sporen en zes perrons en ontvangt dagelijks ongeveer 49.000 reizigers. Gent-Sint-Pieters en zijn omgeving ondergaan op dit moment grondige verbouwingen, die voltooid zullen zijn tegen 2022. Het karakteristieke herkenpunt van het station is de uurwerktoren, die asymmetrisch ten opzichte van de ingang staat. Het station wordt vanbinnen opgevrolijkt door verschillende muurschilderingen. Deze stellen andere Belgische steden voor, zodat bezoekers die hier aankwamen voor de wereldexpo in 1913 ook kennis konden maken met de rest van België. Vanaf het station vertrekken verschillende IC, IR, L en P-treinen naar nationale bestemming en een Thalys naar Parijs. Het station is tevens ook de eindhalte van alle tramlijnen, met uitzondering van de M-lijn. Ook de stads- en streekbussen stoppen aan Gent-Sint-Pieters.

Populaire bestemmingen vanuit Gent-Sint-Pieters

Populaire treinreizen

Blijf op de hoogte

Ontvang reisaanbiedingen, herinneringen voor een trip en andere updates per e-mail.

Ongeldig e-mailadres

We hebben een bevestigingsmail naar je verstuurd.
Klik hierin op de link om het proces af te ronden.